Älypuhelimet Android Arvostelut

Samsung Galaxy S21 arvostelu

Alkusanat

Jos haluat tekstimuodon sijaan tutustua Samsung Galaxy S21 arvosteluun videomuodossa, pääset siihen käsiksi artikkelin yläpuolelta löytyvästä linkistä. S21 on mallisarjan selkeästi halvin laite, koska hintaero seuraavaan S21+ malliin on reilut 150 euroa. Tässä laitteessa on myös eniten kompromisseja verrattuna malliston muihin malleihin, niin ulkoisen rakenteen kuin muidenkin ominaisuuksien osalta. Tutkitaan hieman, että ovatko nuo kompromissit sen luokan juttuja jotka vesittävät laitteen hintalapun, joka on halvimmillaan 879 euroa. Sen verran voin jo paljastaa, että omasta mielestä laite lunastaa monia lupauksia ja on ainakin rakenteensa osalta maineettaan parempi.

Samsung Galaxy S21 pikavalikko

Tekniset tiedot

Järjestelmäpiiri – Exynos 2100
Käyttöjärjestelmä – Android 11 / OneUI 3.1
Näyttö – 6,2″ Amoled HDR10+ 2400×1080 (adaptiivinen 120Hz)
RAM/Tallennus – 8Gt 128/256Gt
Takakamerat
12MP f/1.8 pääkamera
12MP f/2.2 laajakulma
64MP f/2.4 3x tele
8K/23fps 4K 30/60fps 1080P 30/60fps
Etukamera
10MP f/2.2 4K 30/60fps 1080P 30/60fps
Akku
4000 mAh
Hinta
879€ / 949€

Rakenne ja muotoilu

Otetaan nyt siis se suurin kysymysmerkki alta pois. Laitteen polykarbonaatista valmistettu takakuori ei ole niin paha mitä voisi olettaa. Ensimmäisenä ajatuksena tietysti muovinen takakuori yli 800 euron puhelimessa tuntuu kuluttajan aliarvioimiselta, mutta en tosiaan tiedä mitä Samsungilla on tuolle muovirakenteelle tehty. Se on nimittäin yllättävän laadukkaan tuntuinen ja viime vuonna julkaistussa S20 FE laitteessa, jonka arvostelu muuten löytyy myös Tekniikkaluolan Tubesta. on samaa materiaalia takana ja en ole siihen saanut oikeastaan mitään naarmuja tms. Oikeastaan tämä tuntuu jossakin määrin jopa järkevämmältä vaihtoehdolta takakuoren materiaaliksi. Sitä paitsi otetaan nyt fakta haltuun, että suurin osa (ainakin järkevistä ihmisistä) suojaa puhelimensa jonkinlaisilla suojakuorilla, joten tuo takakuori on todennäköisesti aina peitossa. Se siitä jatkakaa.

Laitten näyttö on äärettömän hyvälaatuinen.

Muutenkin laitteen laatutuntuma on hyvä ja itse ainakin viehätyn tuosta tasaisesta etulasista. Jos kaarevuutta pitää olla, niin mieluummin todella vähän, mutta näin on parempi. Ruudun alempi tarkkuus ei myöskään ole itselle kynnyskysymys, vaan ehkä jopa käytännöllisempi noin akunkestollisessa mielessä. Kuitenkin suurempi virkistystaajuus on mielestäni hyvä asia.

Yleisesti muotoilunsa puolesta Samsung on mielestäni osunut kyllä oikeaan koko S21 sarjan kanssa. Vaikka kamerat ovat suurin piirtein tutuilla haminoilla, on kuitenkin ulkonäköön saatu sitä jotakin omaa, eikä vain samaa laatikkohässäkkää mitä suurimmalla osalla puhelinvalmistajista on tarjota kameran osalta.

Käyttökokemus

Akunkestollisesti laite tarjoaa jopa yllättävänkin hyvän suorituksen. Varsinkin valmiustilan akunkestoa on saatu mielestäni parannettua oikeinkin hyvin verrattuna edellisiin Exynos järjestelmäpiirillä varustettuihin laitteisiin. Parhaimmillaan pääsin laitteella kaksi päivää ja tällöin ruudun käyttö pyöri 4,5 tunnin tietämissä. Aktiivisemmalla käytöllä tämä on ns. päivän kone akkunsa puolesta.

Pelikokemus S21 on hyvällä tasolla.

Ohjelmistonsa puolesta Samsung suorittaa hyvin ja käyttöliittymä pyrkii tuomaan monet asiat ruudun alareunaan käyttäjän paremmin saataville. Tästä voisivat monet muut valmistajat ottaa enemmänkin mallia. Toki laitteessa on monia Samsungin omia sovelluksia, mutta aika monet niistä voi halutessaan poistaa, mikä on positiivista. Vasemmalta pyyhkäistäessä esiin astuu Samsung Free, joka ennen kulki nimellä Samsung Daily. Tämä on siis vastine Googlen discovery näkymälle ja Freetä et voi korvata, ellet asenna jotakin kolmannen osapuolen launcheria laitteeseen.

Kokonaisuutena kuitenkin Samsung on vähän kerrassaan kulkemassa kohti yleisempää toimintaympäristöä ja käyttäjävalintaa, mikä on kerrassaan mainio asia. Laite toimii speksiensä puitteissa oikeinkin mainiosti ja kaikki toiminnot pelasivat vallan mainiosti.

Kamerat

Kamerapuolella Samsung luottaa hyvinkin tutun tuntuiseen kokoonpanoon. Ainakin speksien osalta tarkasteltuna laitteisto näyttää käytännössä samalta, mitä viime vuoden S20 malli piti sisällään. Tietysti uudistunut järjetelmäpiiri tuo oman boostinsa noiden kameroiden suoritukseen, koska kuitenkin kameraohjelmistolla ja algoritmeillä on iso osansa nykypäivän puhelinkuvauksessa ja kameroiden suorituskyvyssä.

Samsung Galaxy S21 takakamerat

Samsungille tyypilliseen tapaan kuvat ovat hyvinkin värikylläisiä ja kontrastia löytyy. Toisaalta myös haastavammissakin olosuhteissa varsinkin pääkamera yllättää positiivisesti. Telekameran osalta päästään 3x optiseen zoomaukseen ja mielestäni vielä 10x croppi onnistuu tietyin varauksin, mutta 30x on jo sillä tasolla ettei kannata hirveästi lähteä yksityiskohtien perään huutelemaan. Jos siis kaipaat puhelinkameralta enemmän ulottumaa on Samsungin mallistossa tähdättävä S21 Ultraan asti.

Yksi selkeä parannus on omasta mielestäni tapahtunut etukameran hämäräkuvauksessa. Pienen prosessoinnin jälkeen kameraohjelmisto pystyy mielestäni yllättävänkin hyvää lopputulokseen, koska tämä osa-alue on yleensä aina ollut Samsung puhelinten kompastuskivi ihan täällä lippulaivatasollakin.

Videopuolella Samsung ei petä tälläkään kertaa. Mielestäni yhtiön puhelimet ovat yksiä parhaista videokuvauskoneista Android-puolella ja pistävät huolella kampoihin Applen laitteille. Aina 8K kuvaukseen asti kykenävä pääkamera ja sen kumppanit tarjoilevat oikein hyvän videokuvauskokemuksen.

Samsung Galaxy S21 loppupäätelmä

Mielestäni Samsung Galaxy S21 on järkevin ja hinta/laatusuhteeltaan paras tämän sarjan laitteista. Kuitenkin ovh on tullut selkeästi alaspäin viime vuoden mallista ja silti se tarjoaa ominaisuuksia hintansa katteeksi, vaikka muutamat ominaisuudet ovatkin kokeneet hiukan ”laatutuntuman laskua”. Mielestäni kokonaisuus on kuitenkin kohdallaan. Lisäksi Samsung tarjoaa nykyään todella hyvän päivitystuen laitteilleen, joten siinäkin mielessä voisin povata tälle koneelle hyvää käyttöikää.