Yleinen

Samsung Galaxy S20 ensitunnelmat

Tällä kertaa tutustutaan S20 sarjan uusiin laitteisiin. Itsellä oli mahdollisuus päästä tutustumaan etukäteen näihin puhelimiin, joten tämän artikkelin tiedot ja tuntemukset perustuvat noin tunnin intensiiviseen testailuun laitteiden kanssa. Jos julkaisupäivänä on tullut vielä jotakin sanotaanko esim. taittuvia bonuksia, niitä ei valitettavasti tällä videolla käsitellä. Katsellaan sitten kevväämmällä.

Uusia koneita tuli siis markkinoille kolme.

  • S20 1049€
  • S20+ 1149€
  • S20 ultra. 1399€

S20 tarjoillaan vaaleanpunaisena, sinisenä ja harmaana. Plussan ja Ultran kohtalona on tyytyä pirteisiin mustan ja harmaan väreihin, tosin kosmisiin sellaisiin.

S20 sarja noudattelee muotoilun osalta jo tutuksi tullutta laatikkokamerarakennetta ja keskellä ruudun yläosassa sijaitsevaa neulanreikäkameraa. Eli kyllä, laatikkokamera on näköjään tullut jäädäkseen, vaikka kukaan ei sitä erityisesti kyllä pyytänyt.

Takakameroiden osalta S20 ja S20+ noudattelevat samoja speksejä, eli laitteista löytyy 12MP laajakulma, 12MP pääkamera ja 64MP 3x telekamera. Lisäksi S20+ on vielä erillinen syvyyssensori. Ultraan taas on pumpattu kaikki se mitä tuollainen runko mahdollistaa. 12 megapikselin laajakulma, 108 megapikselin pääkamera, ja 48 megapikselin 5x tele, joka kykenee 10x hybridizoomiin, sekä jopa satakertaiseen croppityyliseen suurennokseen. Toki laatu kärsii aika huolella cropatessa, mutta silti kuva on yllättävän hyvä. On hyvä muistaa, että 100x zoom puhelinkamerassa on suhteellisen älytön suoritus. Tähän asti suurin zoom määrä on tainnut olla Huawein P30 pro:n 50x croppizoom. Videopuolella maksimitarkkuus on 8K, tosin kovin suurista fps luvuista ei päästä puhumaan 8K kuvauksen yhteydessä.

Kameraohjelmiston puolelle on tuotu hauska ja toisaalta ihan kätevä toiminto sisällöntuottajan kannalta. Käytännössä homma pelittää niin, että kuvaat reilun kymmenen sekunnin videon josta algoritmi nappaa mielestään parhaat still-ruudut ja väkästelee videosta myös speedramp pätkät sun muut, mitä voi hyödyntää. Tosin omissa kokeiluissa en ollut aina samaa mieltä koneen valitseman lopputuleman kanssa, mutta hauska konsepti ja lupaava alku kyseessä.

Lisäksi laitteisiin on tullut 120Hz näyttöpaneelit. Tosin jos haluat hyödyntää tuota virkistystaajuttaa, pitää näytön tarkkuus laskea FullHD tasolle. Oneplus luurien kanssa tuohon jo tottuneena on tuo sulava liikehdintä oikein mukavan tuntuista ja muutoinkin näyttöpaneelit ovat taattua Samsung-laatua. Firma on aina taitanut näyttöhommat ja nytkään ei tuoteta minkäänlaista pettymystä.

Akkukapasiteetit eri laitteilla ovat 4000, 4500 ja 5000 mAh ja kaikki tukevat luonnollisesti pikalatausta. Niiden suhteen siis ollaan hyvällä tasolla. Akkujen kapasiteettiin ja laitteiden yleiseen kokoon nähden laitteista on saatu yllättävän kevyen oloisia.

RAM muistia kaikissa on messevät 12 gigaa. Tosin tallennustilassa on yllättävästi lähdetty hieman nuhailemaan. 128 gigaa on tällä hetkellä kaikkien koneiden vakiotallennustilan määrä. Varsinkin Ultran hintaluokan huomioon ottaen toivoisi vähintään 256Gt:n kapasiteettia, jopa 512Gt, koska laite kuitenkin kykenee tallentamaan 8K videota. Toki teraan asti taipuva muistikorttipaikka hieman paikkaa tuota ”puutetta”.

S20 sarjan tullessa markkinoille ollaan taas jossakin määrin venytetty sitä rajaa mitä puhelimella pystytään tekemään. Itse tervehdin ilolla sitä, että Samsung on päässyt telekamerahommissa 2x yli, koska omasta mielestä kaksinkertainen suurennos on ylipäätään ollut jopa hieman turha ominaisuus. Kolme tai viisinkertainen on jo huomattavasti käytännöllisempi. Tuo satakertainen zoom on käytännössä sitä varten, että jos haluat päästä kaverille fleksaamaan. Käytännön sovellutuksia sille on hankala keksiä. Lisäksi tuo kameroiden ympärille ilmestynyt laatikko ei varsinaisesti hivele silmää, mutta toisaalta on sitä

Mielenkiintoista nähdä kuinka S20 sarja lähtee myymään vai ovatko A-sarjan laitteet se Samsungin rahasampo. Tonni on kuitenkin kova raha ja toisaalta S10 sarjan laitteita irtoaa kohtuurahalla ne ovat tällä hetkellä erittäin kykeneviä laitteita. Oli niin tai näin, Huawein uuden uran hakeminen Googlen ulkopuolella on kyllä avannut Samsungille suhteellisen herkullisen paikan markkinoilla.