Sony Xperia 5 – Solakka haastaja ruuhkaisessa markkinassa.

Tämä Sony Xperia 5 artikkeli perustuu lyhyehköön käyttöjaksoon laitteen kanssa. Jos haluat tutustua laitteeseen videon muodossa, linkin siihen löydät artikkelin yläosasta.

Artikkeli sisältää mainoslinkkejä, jotka tukevat Tekniikkaluolan toimintaa. Nämä affiliate-linkit on merkitty *-merkillä.

Sony Xperia 5 punainen takakuori ja kolmen kameran moduuli.

Laitteen kapea olemus ja 21:9 näytön kuvasuhde ovat laitteen persoonallinen ominaisuus. Tämä on varmasti sellainen asia mikä jakaa mielipiteitä. Toisaalta laite on helppo pitää kädessä, jopa pienemmilläkin käsillä ja elokuvien kuvasuhde on optimaalinen tälle näytölle. Toisaalta taas yläosaan on ehkä hieman hankalampi sormilla kurottaa, vaikka Sonyn Android-ohjelmisto tarjoaa kyllä käyttöä helpottavia eleitä ja toimintoja. Myöskin suurin osa esim. YouTube-sisällöstä on 16:9 formaatissa, jolloin sivuille muodostuu suhteellisen suuret mustat alueet.

Sony Xperia 5 ja iPhone 11 vieretysten.

Laitteen vajaan 700€ hinta asettaa sen kovaan seuraan. Laitteen suoria kilpailijoita ovat mm. Huawei P30 pro, Oneplus 7T ja Samsung Galaxy S10. Tämä kolmikkoa vastaan Sonyn tulisi tarjota pätevää rautaa ja softaa pärjätäkseen kilpailussa. Seuraavaksi listataan laitteen tekniset tiedot

 • Android 9
 • Snapdragon 855
 • 6,1″ 1080×2520 HDR OLED näyttö
 • 6Gt RAM
 • 128Gt tallennustila
 • 8MP etukamera
 • 3140 mAh akku
 • 12MP f1.6 pääkamera
 • 12MP f2.4 2x telekamera
 • 12MP f2.4 laajakulmakamera
 • IP65/IP68-luokitus

Speksien puolesta laite pärjää kyllä kilpailussa muiden kanssa. Vaikka näyttöpaneeli on ”vain” full HD tasoinen, en voi pitää sitä selkeänä miinuksena. Se on kuitenkin hyvälaatuinen, niin värientoistoltaan kuin dynamiikaltaan.

Kamera

Kamerapuoli pärjää niin kauan kunnes mennään melkeinpä pimeään. Silloin Sonyn kamerasoftan paukut loppuvat ja Huaweimaista yön valaisua ei ole tarjolla. Kuitenkin hyvin moni lippulaivapuhelin tarjoaa jo ns. yökuvausmoodin. Se täytyy kyllä Sonyn puolustukseksi sanoa, että se on tässä suhteessa Samsungin kanssa samassa veneessä S10 sarja ei myöskään ole parhaimmillaan lähes pimeässä. Seuraavassa kuvagalleriassa Xperia 5 puhelimella otettuja kuvia. HUOM! Kuvat on eivät ole täydellä laadullaan, mutta niistä saa kuitenkin käsityksen kameran suorituskyvystä.

Kerran testien aikana kamera teki totaalistopin joka vaati puhelimen uudelleenkäynnistyksen. Tämän jälkeen ongelmaa en havainnut. Sonyn yksi erikoisuus on kameran erillinen laukaisupainike. Se on mukava lisä, jota tulee jonkin verran kyllä käytettyä.

Muutamia miinuksia

Multimedia kokemusta hieman himmentää laitteen hienoisesti kolkon kuuloiset stereokaiuttimet. Vertailin niitä muutaman eri puhelimen kaiuttimien äänentuottoon/laatuun ja lopputulos oli Sonylle lievästi tappiollinen. Periaatteessa ok, mutta se lopullinen jytky jäi puuttumaan. Myös 3140 mAh kapasiteetilla varustettu akku herättää pientä huolta. Toki tässä on mainittava, että en ole päässyt vielä testaamaan pidemmän ajan suorituskykyä. Myös akun lataus tapahtui suhteellisen nopeasti.

Sony Xperia 5 muutaman kilpakumppaninsa seurassa.

Kaiken kaikkiaan Sony Xperia 5 suoriutuu perusasioista ihan hyvin ja käyttökokemus on sujuva ja miellyttävä. Kamerat suorittavat hyvin ja Cinema sovellus antaa täydet manuaalisäädöt videokuvaukseen. Sisällöntuottajalle tästä voisi kuvitella olevan hyötyä. Kuitenkin on pohdittava, että riittävätkö nämä kaikki raivaamaan Sonyn tarvitsemaa tilaa kotimaan mobiilimarkkinoille. Tällä hetkellä siellä on nimittäin aikamoista ruuhkaa.

Tämän linkin takaa voit vertailla mistä tämän laitteen löydät edullisimmin.

Sony Xperia 5 – *https://adtr.co/zrRgh2

Jos taas Xperia 5 ei sytyttänyt, niin tässä vielä muutama muu vaihtoehto.

Related Posts