Pikatestissä Z Launcher Beta – Ripaus Nokiaa Androidiin.

z_launcher_logoUusimmat uutiset huutelevat Nokian palaavan matkapuhelinten pariin vuonna 2016. Tosin ei samalla meiningillä kuin ennen. Käyttöjärjestelmänä on Android ja puhelimet valmistetaan todennäköisesti sopimusvalmistajan tehtailla Sichuanissa, aivan kuten Nokian N1 tabletti. Myös tuotekehitysyksikkö tulee sijaitsemaan Kiinassa. Joka tapauksessa, tämän uutisen inspiroimana ajattelin tehdä pienen pikatestin Nokian kehittelemästä Android launcherista, mikä todennäköisesti on uusien Android-Nokia-luurien sisuksissa.

Launcher (suom. käynnistin) muokkaa siis Android puhelimen käyttöliittymän ulkonäköä. Käyttäjän ei siis tarvitse tyytyä valmistajan näkemykseen siitä, miltä puhelimen käyttöliittymän tulisi näyttää. Launcher asennetaan erillisenä ohjelmana Play kaupasta ja sen jälkeen se korvaa oletuskäynnistimen. Oletusulkonäön voi toki palauttaa ennalleen.

P4260117.MOV.00_00_06_27.Still002Nokian Z Launcher Beta lähtee käytettävyyden näkökulmasta. Käyttöliittymä on hyvin pelkistetty ja yksinkertainen. Z Launcher mukauttaa sovellusnäkymää vuorokauden ajankohdan ja sijainnin mukaan. Toisin sanoen se oppii käyttäjältä mitä sovelluksia käytetään mihinkin aikaan vuorokaudesta esim. töissä tai kotona ja näin ollen sen pitäisi ajan myötä täräyttää ruudulle käyttäjän kaipaamat sovellukset. Tämä ominaisuus tosin vaatisi pitkäaikaista testijaksoa.

Sovelluksia tai yhteystietoja voi myös hakea piirtämällä ruudulle kirjaimen. Jos esimerkiksi piirrän näyttöön F-kirjaimen, ruudulle ilmestyvät Facebook, Firefox ja Fenix appsien kuvakkeet. Tähän toki vaikuttaa myös se, mitä sovelluksia olet eniten käyttänyt. Käytetyimmät näkyvät listan ensimmäisenä.

P4260119.MOV.00_00_05_08.Still002Ruudun yläreunassa näkyy pieni sarake josta pyyhkäisemällä näkee päivämäärän ja ajan, seuraavan kalenterimerkinnän, sekä vallitsevan säätilan.

Alareunassa on viisi kuvaketta, joista keskimmäisestä aukeaa sovellusvalikko, ja reunimmaiset ovat käyttäjän itse valitsemat sovelluskuvakkeet.

Omasta mielestä Z launcher sopii sellaiselle ihmiselle, jota miellyttää yksinkertainen toimivuus. Jos pidän Zetaa pidemmän aikaa oman puhelimen käynnistimenä, voin myöhemmin raportoida tuosta sovellusnäytön muokkautuvuudesta käytön ja sijainnin mukaan.

Huom! Launcher on tällä hetkellä beta-kehitysvaiheessa, mikä tarkoittaa sitä, että joitakin bugeja saattaa esiintyä. Itse en tällaista omassa käyttötestissäni huomannut.

Z Launcher Beta linkki Play-kauppaan.

Related Posts