Android Arvostelut

Insmat Rock V20 – Älyä kivenkovassa kuoressa?

insmatrockv20_promoSuomalainen. IP68-luokitus. Android. Tupla-SIM. Kuulostaa aika mahtavalta paketilta aktiiviseen elämäntyyliin tai vastaavasti remonttireiskalle työpuhelimeksi. Onko se sitä?

Kun puhelimen saa ensi kertaa käteensä vaikutelma on vähintäänkin jykevä. Sivuissa kunnon ”puskurit”, usb ja kuulokeliitännät suljettavien kumiläppien alla ja takakannen avauksesta saa haaveilla vasta sitten, kun on kaivanut ruuvimeisselin esiin. IP-68 luokitus tarkoittaa käytännössä sitä, että puhelin on täydellisen pölytiivis, sekä kestää pysyvän upotuksen veteen. Tässä linkki IP-luokitus taulukkoon. Äänenvoimakkuus ja virtanapit ovat sen verran jäykät, että niitä ei ainakaan tule paineltua vahingossa, mikä on sinänsä vain hyvä asia. Näin ollen ns. ”vahinkolaukauksilta” säästytään. Puhelimesta saa kaiken kaikkiaan hyvän otteen, eikä tule sellainen olo, että se livahtaisi näpeistä.

Puhelimen teknisiä tietoja:

 • Android 4.0.4
 • 4″ 800×480 näyttö
 • 2500 mAh akku
 • Qualcomm MSM8225 1,25GHz tuplaydinsuoritin
 • 512 Mt RAM
 • 4 Gt sisäinen muisti (muistikorttituki 32 Gt saakka)
 • 8 megapikselin takakamera, 0,3 megapikselin etukamera
 • IP-68 luokitus

Näyttö on sopivan kokoinen, tosin ei ehkä sieltä kirkkaimmasta päästä. Ulkotiloissa aurinkoisessa kelissä kuitenkin käytettävyys on hyvä. Hanskat kädessä käyttö onnistuu, mutta esimerkiksi märät kädet tuottavat jonkin verran virheluentaa.

Puheluiden laatu on kohtalainen. Kaiutin antaa ehkä hieman korvaan särähtävän äänimaailman, mutta ei mitään maata mullistavaa. Tupla-sim toiminto on selkeätä plussaa ajatellen esimerkiksi yrittäjää, jolla on käytössä työ- ja privaattiliittymät. Kahden liittymän käyttö on toteutettu näppärästi. Puhelinmuistiossa on nimen perässä selkeät puhelupainikkeet kummallekin kortille. Myös saapuvan puhelun yhteydessä selkeästi näkyy kumpaan numeroon ollaan soittamassa.

Akun kesto on hyvä. Minimaalisella käytöllä, joka sisälsi muutamia puheluita päivän aikana ja muuten puhelin oli valmiustilassa, oli kolmen vuorokauden aikana akusta kulunut noin 50%. Tietysti aktiivisemmalla puhelimen räpeltämisellä saa akun varaustason laskemaan nopeammin, mutta kaiken kaikkiaan iso plussa akunkestosta.

Prosessori ei tarjoile mitään räjähtävää tehoa, mutta kaikki tarpeellinen toimii suhteellisen sulavasti. Muutamaa peliä kokeilin, ja pientä pykimistä tapahtui toisin paikoin. AnTuTu-testiohjelma, joka mittaa laitteen kokonaissuorituskykyä, antoi tulokseksi 7215. Tämä on parempi tulos kuin esimerkiksi Samsung Galaxy S2 laitteella.

Käyttöjärjestelmän ulkoasu on suurinpiirtein perus-Android, pienillä kuvake-muutoksilla. Plussat siitä, ettei Insmat ole lähtenyt mihinkään mittavaan ulkonäköuudistukseen vaan pitäytynyt perus-ulkoasussa. Miinukset siitä, että Android on on niinkin vanha kuin 4.0.4. Esimerkiksi kilpailevat mallit Caterpillar B15 ja Samsung Galaxy Xcover 2 ovat saaneet sisuksiinsa 4.1 version, mikä on jo selkeästi enemmän tätä päivää. Laitteen suurimmat kompastuskivet ovatkin käyttöliittymän puolella. Perusasiat toimivat, välillä tapahtuu pientä jumittamista. Lisäksi osa teksteistä on englannin kielisiä, vaikka muuten valikot ja tekstit ovat suomeksi. Tuntuu, kuin puhelin olisi näiltä osin hieman keskentekoinen. Toivottavasti tulevat päivitykset korjaavat näitä puutteita.

Puhelimessa tulee valmiiksi asennettuna Big Launcher, joka korvaa käyttöliittymän ulkoasun yksinkertaistetulla versiolla. Tosin, kun yritin päivittää Big Launcherin Play-kaupan kautta, olisi veloitus ollut 8€, eli ilmeisesti tämä on vain ns. kokeiluversio. Jotenkin olisin kuvitellut, että kun tällainen optio on jo valmiiksi asennettuna puhelimeen, ei siitä tarvitsisi enää maksaa lisähintaa.

Insmatin kamera vahvistaa erään asian. Megapikselien määrällä ei ole mitään tekemistä kameran laadun suhteen. Tätä puhelinta ei kannata ostaa ainakaan kameran takia. Käyttö on hidasta. Tarkennus ja kuvan tallennus tuntuvat kestävän tuskastuttavan kauan ja tarkennus ei pieniin kohteisiin osu ollenkaan. Hämäräkuvauksessa kohinan määrä on huomattava. Toki, ei kamera aivan toivoton ole. Videokuvaa tallentuu 640×480 resoluutiolla, mikä on nykypäivänä välttävä kuvanlaatu. Youtube-videosta löytyvät esimerkit video- ja still-kuvista.

Entäpä kokonaiskuva laitteesta? Ensimmäinen mieleen tuleva sana on keskeneräinen. Kuten jo aikaisemmin mainitsin, suurimmat miinukset tulevat käyttöjärjestelmän ja kameran osalta. Todella toivon, että Insmat on tuomassa puhelimeen päivityksiä jollakin aikavälillä, koska tässä luurissa on potentiaalia. Muilta osin puhelin suoriutuu hyvin. Akunkesto on puhelimen suurimpia plus-merkkisiä tekijöitä.

Plussat:

 • Akunkesto
 • Vesi- ja pölytiiviys
 • Tupla-sim toiminto

Miinukset:

 • Android 4.0.4
 • Käyttöliittymän pienet puutteet
 • Kamera