Android Apps Arvostelut

Arvostelussa Google Kamera.

googlecamera-mainGoogle julkaisi vajaa kuukausi sitten uuden kamerasovelluksen. Tämän sovelluksen myötä ominaisuudet, jotka ovat olleet vain Nexus laitteiden yksinoikeuksia, ovat saatavilla muillekin Android-puhelimille.

Okei hiukan tuossa edellä narrasin, ei nyt KAIKILLE. Sovellus vaatii toimiakseen Android 4.4 tai uudemman, eli käytännössä vanhemmat puhelimet tipahtavat samantien kelkasta, ellei niihin ole asennettu käyttöjärjestelmäksi Cyanogenmod, tai vastaava ei valmistajan kynäilemä Android. Toki hienoimmat ominaisuudet jäävät pois ihan silkasta tehon puutteesta. Esimerkiksi Samsung Galaxy S puhelimella valikosta löytyvät vain peruskuvaus ja video-toiminnot.

Sitten jos puhelimesta löytyy tehoa ja tarpeeksi uusi käyttöjärjestelmä, tekemistä löytyykin huomattavan paljon enemmän.

Screenshot_2014-05-11-19-59-58Photo Sphere – Tämä on (ainakin henkilökohtaisesti) sovelluksen odotetuin ominaisuus. Käytännössä siis kuvataan 360-panoraamakuva, jota voi jälkikäteen tarkastella ikäänkuin olisit itse kuvattavan kohteen keskellä. Tosin tämä ominaisuus toimii tällä hetkellä vain Android-laitteissa ja Google+-palvelussa. Kuvaaminen tällä tavalla vaatii jonkun verran harjoitusta, mutta silloin kun otos onnistuu, on sitä hienoa katsella. Kuin olisit itse paikan päällä. Voisin kuvitella käyttäväni tätä mielelläni jossakin lomakohteessa kuvatessani.

Panoraama – Tämä ominaisuus ei sinänsä ole mikään uutuus. Tosin Google mainostaa, että panoraamakuvat ovat korkealla resoluutiolla varustettuja. Testikuvien jälki on hyvä.

Linssin sumennus – Nyt päästään sitten siihen toimintoon, mikä tuntuu olevan kuuminta hottia. Tällä siis tuotetaan kuvia, jossa kuvan syväterävyysalue on kapea. Käytännössä siis vain pieni osa kuvasta on tarkennettu. Esimerkiksi uusi HTC One malli käyttää tämän efektin luomiseen kahta kameraa. Tällä kameraohjelmalla efekti luodaan liikuttamalla kameraa ylöspäin kuvan ottamisen jälkeen. Tämän jälkeen ohjelmisto laskee tarkennusalueet ja käyttäjä pystyy jälkikäteen muuttamaan tarkennuskohtaa.

Kamera – Peruskamera, joka sisältää HDR-toiminnon.

Video – Eipä tälläkään osa-alueella mitään erikoista raportoitavaa. Jos jostakin pitää mainita, niin salamaa pystyy käyttämään kuvausvalona. Se on vielä selkeää plussaa, että pystyasennossa ruutuun ilmestyy muutama nuoli, jotka kehottavat kääntämään kameran vaaka-suuntaan, ennen taltioinnin aloittamista. Liputan tämän ominaisuuden puolesta. Nimim. Inhoan pystysuunnassa kuvattuja kännykkävideoita.

No mitä muuta? Käyttöliittymä on mukavan selkeä. Kaikenlainen turha sälä on karsittu pois. Valikko löytyy hammasrattaan takaa, kun kuvaustilaa valitaan. Sieltä pääsee muuttamaan resoluutiota ja laatua, sijainnin tallennusta ja manuaalisen valotuksen käyttöä. Eri kuvaustiloissa on vielä omat valikkonsa, jotka lävähtävät ruutuun kolmea pistettä näpäytettäessä. Selkeää ja yksinkertaista.

Kuvaaminen itsessään on helppoa. Selkeät opasruudut tervehtivät käytettäessä sovellusta ensimmäistä kertaa. Kuvatessa ruutu on mukavan tyhjä, jolloin koko kuvattava ala on käytännössä näkyvissä. Kaiken kaikkiaan sovellus tuo mukavaa vaihtelua ja uusia erilaisia ominaisuuksia muiden valmistajien kamerasovelluksiin verrattuna ja jos käytössäsi on Nexus puhelin, niin suosittelen todella tämän appsin latausta.

Pistän vielä linkin Tekniikkaluolan Google+ sivulle testikuva-albumiin. Kuvat on otettu HTC One (M7) luurilla. Toivottavasti saan sinne vielä lisää muutamia kuvia, jotka on otettu Samsung Galaxy S4:lla, jotta saadaan hieman vertailupohjaa.

Google Kamera testikuvia

Google Kamera Play-kaupassa.