Windows Phone

Windows Phone 8.1 ensivaikutelmat

Tuuppasin Lumiaan Windows Phone 8.1 preview for developers version. Tässä mietteitä asian tiimoilta.

Ensinnäkin. Tämä ei ole virallinen Nokian Lumia Cyan päivitys, vaan ohjelmistokehittäjille tarkoitettu ns. esikatselu versio. Nokian päivitys on tulossa kesällä. Tästä versiosta puuttuu mm. uudenlainen interaktiivinen lukitusnäyttö.

WP_20140418 1Mutta sitten itse asiaan. Kun sain 1020:sen tuntui se todella vanhanaikaiselta HTC One:n jälkeen. En osaa selittää mikä mätti, mutta kokonaiskäyttökokemus oli vain jotenkin vajavainen. Ilmoitukset näkyivät hetken aikaa yläreunassa ja sen jälkeen pitikin arvailla mitä tuli ja mihin, jos näytöllä ei ollut kyseisen sovelluksen liveruutua. Sitten tulin tietäneeksi 8.1 esikatseluversiosta. Latasin ja asensin…

Halleluja! Taivas aukesi! Voi jestas kun Lumiastakin tuli hyvä! Nämä olivat ensimmäiset aatokset vartin käytön jälkeen. Pentti peruskäyttäjälle näkyvimmät kolme uudistusta ovat seuraavat:

 

WP_20140418Toimintakeskus. Näytön yläreunasta esiin vedettävä toiminto, jossa näkyvät uudet viestit ja ilmoitukset. Wlan, bluetooth, lentokonetila ja näytön kääntö- pikavalinnat sekä oikotie asetuksiin.

Word Flow-näppäimistö. Ei tarvitse enään tökkiä kun kirjoittaa. Sormen liikuttelu näppäimistöllä tuottaa tekstiä todella näppärästi ja nopeasti. Androidilla on tullut testattua monia vastaavia ja tämä ei kyllä häpeä yhtään toiminnallisuudessaan.

Uudistettu aloitusnäkymä. Mahdollisuus asettaa taustakuva live-tiilien taustalle. Yksi pystysarake on myös lisätty. Täytyy sanoa, että nämä muutokset toivat aloitusnäkymän kertaheitolla vuoteen 2014. Live-tiilien minimipäivitysväliä on myös muutettu 30 minuutista yhteen minuuttiin.

Yksi uusista isoista ominaisuuksista on Cortana (Haloa pelanneet muistavat varmasti). Siri ja Google Now vastine Windows Phoneen. Se toimii tällä hetkellä vain Ameriikan malliin, eli englannin kielellä ja Yhdysvalloissa. Tosin esittelyvideon perusteella Cortana toimii todella hienosti. Toivottavasti tästä saadaan jossakin vaiheessa suomalaiseen suuhun sopiva versio.

Jos olet Windows Phone 8 käyttäjä, odottaisin kieli pitkällä kesää uuden päivityksen toivossa. On se vain niin hyvä!