Laitteet

Chromecast käyttötesti

IMAG2344Googlen Chromecast. Hinta 35€. Google Play elokuvat, musiikki, Netflix, Youtube, Rdio. Teräväpiirtona televisiossasi. Kuulostaako uskomattomalta? Totta se on. No, onko laite kaiken hypen arvoinen. Seuraavassa oma arvioni vajaan viikonlopun käytön jälkeen.

 

IMAG2345Perjantaina se vihdoin saapui. Pienessä sievässä paketissa. Kun avaan paketin, minua tervehtii ilahduttavan selkeä kokonaisuus. Tavallisen nettitikun kokoinen laite ja viereisellä sivulla kolmen kohdan opastus kuvien kera. Liitä laite television hdmi-liitäntään, sekä virtalähde pistorasiaan. Valitse television valikosta hdmi-lähtö ja singahda älylaitteella osoitteeseen chromecast.com/setup missä sinua tervehtii selkeällä suomen kielellä kirjoitetut ohjeet. Kaiken kaikkiaan asennus on suhteellisen yksinkertaista. Homman vaativuus on samaa luokkaa digiboksin asennuksen kanssa.

Huom! Toki kodissasi täytyy olla toimiva langaton verkko, että homma pelittää.

Screenshot_2014-04-04-19-33-43Kun asennus on suoritettu alkoi armoton käyttö ja testaus. Käytännössä homma toimii siis niin, että puhelin/tabletti on ”kaukosäätimesi”. Tuttuihin sovelluksiin, esim. Youtubeen ilmestyy yläreunaan uusi kuvake. Neliö, minkä alanurkassa näkyy kolme kaarta. Kun tuota täppäät voit valita toistolaitteen, eli älylaitteesi tai Chromecastin. Sitten vain alat katsoa… Kuvanlaatu on mielestäni todella hyvä. Omalla halvalla taulutelkkarilla laite toistaa videoita parhaimmillaan 1080p kuvanlaadulla. Kokeilin Chromecastia jopa kymmenen vuotta vanhalla taulutelevisiolla ja tuossakin ”antiikkilaitteessa” tikku toimi kuin junan vessa. Muutaman kerran Netflixiä käyttäessäni kuva osoitti nykimisen merkkejä kun liikettä oli ruudun täydeltä. En tiedä johtuiko se käyttämästäni nettiyhteydestä (mobiililaajakaista) vai tyttäreni vanhasta puhelimesta (Galaxy S 4.4). Muuten en ole huomannut moitteen sijaa videotoiston suhteen. Akun kulutuksesta ei ole tarkkoja tilastoja, mutta luonnollisesti akkua kuluu jonkun verran, kun älylaite on yhteydessä chromecastiin.

Ainoa selkeä miinus minkä keksin laitteesta, on audio-lähdön puute. Oma televisioni on niin karvalakkimalli, että siitä ei löydy edes kuulokeliitäntää. Joten Chromecastia käyttäessäni olen taulutelevision kaiuttimien armoilla. Tällöin esimerkiksi musiikin toisto tätä kautta tuntuu hiukan typerältä. Toki, noin 25-50€ panostuksella saa lunastettua itselleen boksin, joka jakaa hdmi lähdöstä äänen erikseen. Siinä vaiheessa vain hinta lähestyy uhkaavasti esim. Apple TV-laitetta. Se on toki sanottava, että monista nykytelevisioista tuo audiolähtö löytyy, joten ongelma on selkeästi marginaalinen.

Sain paljon vinkkejä Chromecastin suhteen. Google+ palvelusta löytyy oma yhteisö, mistä on hyvä ammentaa uusinta tietoa laitteen suhteen.

Google+ Chromecast yhteisö

Myös Play-kaupasta löytyy Cast Store for Chromecast-sovellus, joka kokoaa Chromecast yhteensopivia sovelluksia yhteen.

Cast Store for Chromecast

Vielä tällä hetkellä sovellusvalikoima on aika kapea. Esimerkiksi Spotify loistaa poissaolollaan, mitä ihmettelen suuresti. Yle on tuomassa Yle Areenan jossakin vaiheessa Chromecastille. Toivottavasti muut seuraavat perässä.

Vielä hieman laitevaatimuksia:

Android puhelin tai tab (2.3 tai uudempi)

iPad tai iPhone (iOS 6.0 tai uudempi)

Chrome selain (Windows tai Mac)

No kannattaako tämä hankkia? Jos sinulla on jo älytelevisio silloin en välttämättä tätä lähtisi rahojani laittamaan tähän. ”Tyhmään” näköradioon laite tuo älyä rekkalastillisen verran lisää. Itselle tämä on ollut todella miellyttävä viikonloppu Chromecastin parissa. Tuohon hintaan laitteessa on ominaisuuksia vähintäänkin tarpeeksi. Suosittelen lämpimästi!