Cyanogenmod – kuin perus-Android, mutta parempi.

Cyanogenmod on muodostunut aikojen saatossa yhdeksi suosikeistani, kun puhutaan Android-käyttäjäkunnan muokkaamista versioista. Itse asiassa tälläkin hetkellä Galaxy Tab 2 10.1, jonka avustuksella tätä tekstiä kirjoitan, on varustettu Cyanogenmod 11 versiolla, eli Android 4.4.2. Ensimmäinen puhelin johon asensin Cyanogenmodin, oli ensimmäinen android-luurini ZTE Blade, vuonna 2010.

Mikä sitten on Cyanogenmod? Android lähdekoodi on kaikkien saatavissa, eli voit ladata sen ja tehdä siihen omia muokkauksiasi. Näin toimivat käytännössä kaikki laitevalmistajat, Samsung, LG, Huawei, HTC ym… Näin toimivat monet käyttäjätkin. Yksi näistä käyttäjistä oli Steve Kondik, eli Cyanogen. Vuonna 2008 alkoi kehitystyö minkä tämänhetkisenä huippuna voidaan pitää Oppon kanssa yhteistyössä valmistettua ensimmäistä Cyanogenmod-käyttöjärjestelmällä varustettua N1-puhelinta. Toki yhteisö on kasvanut ja tuettuja laitteita on tällä hetkellä reilut 220 kappaletta. Virallisesti tuettuja laitteita on jonkun verran vähemmän.

Ulkoisesti käyttöliittymä näyttää Googlen Nexus puhelimen vastaavalta. Ns. konepellin alla muutoksia onkin sitten enemmän. Ehkä yksi hienoimmista osioista on Privacy Guard, jonka avulla pystyt määrittämään mitkä sovellukset pääsevät käsiksi ns. henkilökohtaisiin tietoihin kuten puhelulokiin ja yhteystietoihin. On myös joukko lukuisia muita ominaisuuksia jotka parantavat käyttökokemusta. Sitten uhkarohkeilla 😉 on mahdollisuus säätää puhelimen suorituskykyä mm. ylikellotuksella, toki omalla vastuulla.

No, miksi kuka tahansa ei lykkäisi tätä puhelimeensa? Ensinnäkin asennus vaatii tällä hetkellä hiukan teknistä perehtyneisyyttä. Pahimmassa tapauksessa pieleen mennyt asennus tuottaa tulokseksi erittäin teknisesti edistyneen ja kalliin verkonpainon. Cyanogenmod Installer on olemassa, mutta tuettujen laitteiden lista on toistaiseksi suppea. Toinen, todennäköisesti suurempi, mutta on siinä, että jos menet asentamaan puhelimeen jonkin toisen käyttiksen valmistajan virallisen version tilalle, voit heiluttaa takuulle hellät hyvästit.

Ehkä paras käyttötarkoitus on asentaa Cyanogenmod valmistajan ”hylkäämälle” laitteelle, johon saadaan tällä keinolla pumpattua uutta elämänhalua. Joka tapauksessa yli 11 miljoonaa aktiivista laitetta ei voi olla väärässä. Hyvä käyttöjärjestelmä…

Related Posts