Halpa vai kallis luuri

IMAG2181Puhelimia on monen hintaisia. Android-luureissa hintahaitari on suurinpiirtein 70-700€ välillä. Otetaanpa vertailuun kaksi puhelinta hintahaitarin molemmista päistä ja katsotaan mitä erovaisuuksia niistä löytyy.

Vertailun puhelimet ovat molemmat HTC:n tehtailta peräisin. Budjettiluokan luuria edustaa HTC Explorer ja tämän vastaparina HTC One.

Tässä hieman teknisiä tietoja

HTC Explorer

Ostohinta hankittaessa: 99€ (ei enää mallistossa)

Android: 2.3

Näyttö: 3.2″ 320×480 pikseliä

Sisäinen muisti: 90 Mt, laajennettavissa muistikortilla 32 Gt asti

RAM: 512 Mt

Prosessori: yksiytiminen 600 MHz

Kamera: 3 megapikseliä, ei etukameraa

HTC One

Ostohinta hankittaessa: 600€ (tällä hetkellä alle 500€)

Android: 4.4

Näyttö: 4.7″ 1080×1920 pikseliä

Sisäinen muisti: 32 Gt, ei muistikorttipaikkaa

RAM: 2 Gt

Prosessori: neliytiminen 1,7GHz

Kamera: 4 megapikseliä, etukamera 2,1 megapikseliä

Pidempää listausta en viitsi tehdä, koska harva niitä jaksaa lukea. No mitä tällä listauksella selvisi? Suurimmat eroavaisuudet tulevat käytännössä käyttöjärjestelmän, näytön, sisäisen muistin, kameran ja raa’an laskentatehon osalta. Halpoihin puhelimiin valitaan jo hieman vanhempaa tekniikkaa ja luonnollisesti käyttöjärjestelmäpäivitykset loppuvat jossakin vaiheessa. Kalliit puhelimet yleensä ovat niitä tuotteita, joissa valmistajat esittelevät uusinta tekniikkaa ja koittavat kertoa kuluttajille, että meillä sitä osataan.

No entäs käytännössä? Pentti tai Pirkko Peruskäyttäjälle suurimmat kompastuskivet tulevat varmasti sisäisen muistin ja kameran suhteen. 90 Mt sisäinen muisti on pieni, eli jos olet sellainen puhelimen käyttäjä joka latailee paljon sovelluksia, luurin muisti on äkkiä käytetty. Toki osan sovellusten tiedoista pystyy siirtämään muistikortille, jolloin varsinaisen muistin kapasiteettia vapautuu. Jos puhelimessasi majailee vain kourallinen sovelluksia, tyyliin Angry Birds, Facebook, Sports Tracker, pärjäät mainiosti myös pienemmän tallennustilan kanssa.

No entäs se kamera? Alkuun täytyy sanoa, että tässä vertailussa käytetyn HTC Onen kamera on nykymittapuulla outo lintu. 4 megapikseliä kuulostaa aika heppoiselta kameralta nykyisten 13-41 megapikselin rinnalla. Silti verrattuna Explorerin 3 megapikselin kameraan se pesee ja linkoaa halvemman sukulaisensa mennen tullen ja palatessa. Halpojen puhelimien kamerat pärjäävät kohtuullisesti hyvässä valaistuksessa ja silloin, kun liikettä on vähän. Kun valon määrä vähenee tai liike lisääntyy halvat kamerapuhelimet nitkahtavat yleensä siinä vaiheessa.Pistän loppuun vertailun vuoksi pari valokuvaa, joista näkee mitä tarkoitan.

Käyttökokemuksen puolesta halvempi luuri pärjää mainiosti kalliimmalle kaverilleen. Perustoiminnot soittaminen, viestittely, nettiselaus ym. sujuvat jouhevasti. Ns. lagittamista, eli puhelimen toimintojen hidastelua esiintyy yllättävän vähän. Toisin sanoen puhelinta on mukava käyttää.

No, tarvitsetko kuuminta hottia olevan luurin, vai pärjäisikö sitä hieman halvemmallakin laitteella? Totuushan on se, että harva meistä OIKEASTI tarvitsee sitä mallisarjan kalleinta laitetta. Tunnen muutamia ihmisiä, jotka ovat hankkineet uusimman iPhonen tai Samsungin ja suurin osa puhelimen ominaisuuksista jää käyttämättä. Jos kuvaat tai pelaat paljon, laita hiukan enemmän rahaa likoon.

Nykyään on monia hyviä satasen luureja, joilla pärjää varmasti.

!!Vuorossa ns. Amerikka-lauseke!! 

Nämä ovat siis vain poimintoja. En ole kyseisiä puhelimia päässyt käyttämään. Puhelimen hankinta on aina henkilökohtainen valinta, ja olet itse siitä vastuussa.

!!Amerikka-lauseke päättyi!! 😉

Tässä niitä lupaamia testikuvia.

IMAG0001
HTC Explorer
IMAG0369
HTC One
IMAG0002
HTC Explorer
IMAG0367
HTC One

Related Posts