Älypuhelin Kiinasta? Miksei?

find-5-whiteEnsimmäinen Android-luurini oli vuonna 2010 hankittu ZTE Blade. Se oli halpa. Täysin toimiva päivittäisessä käytössä, mutta kyllä laatueron huomasi verrattaessa esimerkiksi LG:n tai Sonyn älyluureihin. Mutta entäpä tänä päivänä? Onko vieläkin asia niin, että kyseisestä kansantasavallasta suolletaan halpoja pas… No, tiedätte mitä tarkoitan. Uskaltaisin väittää, että näin ei ole.

Kiinalaisista älypuhelinvalmistajista löytyy muutamia isompia toimijoita, jotka ovat saavuttaneet jalansijaa Euroopassa. Huawei ja ZTE ovat niitä paremmin tunnettuja. Pikku hiljaa heidänkin mallistossaan alkaa olla puhelimia, jotka alkavat kilpailla laadun suhteen alan paremmin tunnettujen merkkien kanssa. Huawei Ascend P6 ja ZTE Nubia Z5 pari mainitakseni. Näiden lisäksi haluaisin mainita yhden valmistajan, josta varmasti tullaan kuulemaan tulevaisuudessa enemmänkin. OPPO. Suomessa vielä suhteellisen tuntematon tekijä, mutta kansainvälisellä tasolla hyviä arvosteluja saavuttanut puhelinvalmistaja. On myönnettävä, että yhtään tämän firman puhelinta en ole käsiini saanut, joten joudun toimimaan täysin muiden ihmisten arvostelujen varassa.

Oppo on mielestäni lähtenyt panostamaan omaan älypuhelintuotantoon tosissaan. Lähes kaikki arviot mitä olen heidän tuotteistaan lukenut, kertovat laadukkuudesta. Vuosi sitten julkistettu Find 5 oli ensimmäinen 1080×1920 pikselin näytöllä varustettu älypuhelin. Myöskin puhelimessa on teräsrunko, 5 tuuman näyttö, 1,5 GHz neliydinsuoritin ja 13 megapikselin kamera. Yritys panostaa puhelimen käyttäjäkokemukseen merkkittävästi. Oppo käyttää Androidia omilla mausteillaan. Käyttöjärjestelmä on nimeltään ColorOS ja sitä kehitetään jatkuvasti. Käyttäjät voivat kertoa omia näkemyksiään ja ehdotuksiaan toimintojen parantamiseksi ja osa ehdotuksista jopa pääsee julkaistaviin päivityksiin. Tämän käyttöjärjestelmän ainoa huono puoli meikäläisestä näkökulmasta on, että suomen kielen tuki puuttuu. Toistaiseksi.

Oppo on myös siinä mielessä erikoinen Android-valmistaja, että se avoimesti kertoo, mitkä vaihtoehtoiset Android-versiot puhelimeen voidaan asentaa. Tällä hetkellä tuettuja ovat Paranoid Android, Pac Rom, AOSP eli Android Open Source Project ja Cyanogenmod. Cyanogenmod Inc. jopa julkaisi yhteistyössä Oppon kanssa N1 puhelimesta oman virallisen version. Tämä on hyvin harvinaista. Vielä kun tämän kaiken yhdistää Find 5 299€ hintalappuun, puhutaan mielestäni todella kilpailykykyisestä kapulasta.

Related Posts