EOS logoJos harkitset Linuxia tietokoneesi käyttöjärjestelmäksi vaihtoehtoja on VALTAVA määrä, ihan oikeasti. Toisaalta se on hyvä. Jokaiselle löytyy jotakin. Tosin vähemmän perehtyneelle vaihtoehtojen määrä voi uuvuttaa jo alkuunsa. Tässä blogissa koitan esitellä muutamia vaihtoehtoja, jotka mielestäni sopivat Pentti ja Pirkko Peruskäyttäjän pöytäkoneelle tai läppärille. Seuraavaksi esittelyssä yksi tämän hetken ehdottomista suosikeistani. Elementary OS.

Jo käyttöjärjestelmän nimi Elementary OS antaa viitteitä mistä on kyse. Elementary tarkoittaa perus, helppo, alkeellinen ja OS= operating system/käyttöjärjestelmä. Toisin sanoen helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. Käyttöjärjestelmän pohjana on käytetty Ubuntu käyttöjärjestelmää, kuin niin monen muunkin Linux jakelun kohdalla. Tarkemmin sanottuna Ubuntu 12.04 LTS (long  term support/pitkän aikavälin tuki). Tämä tarkoittaa sitä, että tietoturvapäivityksiä saa aina vuoteen 2017 asti, joten sen suhteen voi olla suhteellisen turvallisin mielin. No entäs sitten se, mikä useimmin vaikuttaa valintapäätökseen. Käyttökokemus?

Elementary OS käyttää Gala nimistä ikkunamanageria. Sillä on pyritty saavuttamaan mahdollisimman kaunis, selkeä ja kevyt käyttöliittymä. Mielestäni siinä on onnistuttu mainiosti. Tämä käyttöjärjestelmä on nopea käyttää. Sovellukset aukeavat nopeasti, käyttö on jouhevaa. Monet nimenomaan tälle käyttöjärjestelmälle suunnitellut sovellukset luovat yhtenäisen käyttökokemuksen. Sen verran tekijät ovat joutuneet joustamaan, että EOS käyttää Ubuntun sovellusvalikoimaa uusien ohjelmien selailuun ja asennukseen. Vertasin käynnistysaikaa samalle koneelle asennettuun Windows 7. EOS boottasi 48 sekunnissa, Windows 7 93 sekunnissa.


EOS työpöytä yleisnäkymäTyöpöytänäkymä
on yksinkertaisen selkeä. Alareunassa on Mac OS X tyylinen pikavalikko sovelluksille, eli telakka. Yläreunasta oikealta löytyvät pikavalikot käynnistykselle, käyttäjille, sähköpostille ja pikaviesteille, verkkoasetuksille ja ääni/musiikkiasetuksille. Keskeltä päivämäärä ja aika. Tästä klikkaamalla pääsee käsiksi kalenteriin. Vasemmasta reunasta pääsee käsiksi sovelluvalikkoon.

EOS ohjelmavalikkoSovellusvalikko jatkaa selkeää yksinkertaista linjaa. Se koostuu 15 kuvakkeen sivuista, sekä hakukentästä. Sovellukset pystyy järjestämään myös sovellustyyppien mukaan. Käyttö on nopeaa.

 

 

EOS tiedostotTiedostot osion rakenne noudattaa Ubuntusta tuttua linjaa. Vasemmalla palkissa kolme osiota. Käyttäjän henkilökohtaiset kansiot. Laitteet osiossa näkyvät kovalevyt, irroitettavat muistit ja CD/DVD-asemat. Viimeisenä verkkolevyt. Tiedostojen selauksen apuna voi käyttää myös nettiselaimesta tuttuja välilehtiä.


EOS järjestelmäasetuksetJärjestelmäasetukset
ovat myös selkeästi järjestetty. Täältä pääset muokkaamaan järjestelmän perustoimintoja aina käyttäjistä taustakuviin saakka.

 

 

Mielestäni Elementary OS on varsin onnistunut käyttöjärjestelmä. Helppo käyttää, kaunis katsella, nopea, turvallinen.

www.elementaryos.org

Related Posts