Lumia 820 – mitä jäi käteen?

Vajaa viikko tuli täyteen Lumian kanssa ja muutama päivä sitten kirjoittelin jo pienen väliarvion. Lumia 820 on hyvä älypuhelin, siitä ei pääse yli, eikä ympäri. Toki muutamin varauksin.

Iso osa älypuhelimen käyttäjistä varmasti eläisi onnellisena tämän laitteen kanssa. Kameralla saa hyviä kuvia, some-käyttö onnistuu tietyin rajoituksin, käyttöliittymä on hauskaa vaihtelua muihin verrattuna, puhelimen design on hillityn tyylikäs ja tykkään vaihdettavista värikuorista. Ilmeisesti jokin kaipuu vuosituhannen vaihteeseen…

No entäs minä? Otetaanpa ensin ne asiat, jotka jäivät häiritsemään. Kokeillessani jakaa kuvan NFC:n avulla HTC Onesta Lumiaan alkoi Nokia valittaa tiedoston suuresta koosta (1Mt) , ja vihelsi pelin poikki. Tätä ihmettelin suuresti, koska muilla puhelimilla homma pelaa. Toinen asia, mikä ei mielestäni toiminut, oli Facebook pikaviestien synkronointi kun käytin Lumian viesti/keskustelu-toimintoa. Jos keskustelin Facebookin kautta, omat viestit jäivät ilmestymättä Lumiaan. Kun keskustelu tapahtui Lumian välityksellä viestit kyllä näkyivät Facebookin viestiosiossa. Ei iso, mutta vähintäänkin häiritsevä vika.

Twitter-käyttö lisääntyi huomattavasti. Ilmeisesti Lumian some-integrointi teki tehtävänsä tässä suhteessa. Toivoisin vielä, että tähän ominaisuuteen tulevaisuudessa liitettäisiin muitakin some-palveluita. Sitä ihmettelin, että esimerkiksi Yle Areenalla ei ole omaa virallista sovellusta. Tosin Sebitti TV toimii hyvänä korvikkeena.

Yksi asia mitä kaipasin, ehkä vanhasta tottumuksesta, oli Androidista tuttu ilmoitusvalikko. Tosin Lumian aloitusnäytön kuvakkeet päivittyivät siinä tahdissa, kun sovelluksissa ilmeni toimintaa. Paitsi Facebook ja gplus-sovellus.

No mutta entäs Google? Siitähän tässä oli alunperin kyse. Kuinka Lumia taipuu Android-käyttäjälle?

IMG_20131214_122158Siinä se pahin nitkahdus tapahtuukin. Perustoiminnot: sähköposti, yhteystiedot, kalenteri synkkaavat hyvin. Sen jälkeen erämaavaellus alkaakin. Ainoa Googlen itsensä julkaisema sovellus WP-alustalle on Google-haku. Monet tutut ohjelmat, joihin on Android-hörhönä tottunut, ja jotka löytyvät iPhone-sovelluksista, loistavat poissaolollaan. Hangouts-videopuhelu/pikaviesti palvelu, Keep-muistiinpanosovellus, Snapseed-kuvanmuokkaus muutamia mainitakseni. Jotenkin jäi sellainen mielikuva, että Google kampittaa tahallaan Microsoftia, sivuuttamalla käytännössä koko Windows Phone-alustan. Googlen virallinen selitys on, että näin pienellä markkinaosuudella varustetulle käyttöjärjestelmälle ei haluta tuhlata aikaa ja resursseja.

Loppuarvio? Jos numeroina ajatellaan asiaa antaisin kokonaisuudelle tasaisen varman 8. (Huom. millekään mobiilikäyttikselle en antaisi 10, aina on parannettavaa) Jos olet kovasti sidoksissa Google palveluihin, suosittelen jotakin muuta mobiilialustaa. Se, että Microsoft lähti panostamaan mobiilipuolelle näinkin mittavasti on mielestäni vain ja ainoastaan positiivinen asia.

Mitä enemmän kilpailua, sen parempi loppukäyttäjälle.

Related Posts