Vanhus eläkkeelle, uutta tilalle. Windows XP:n korvaaja?

567px-Lubuntu_logo_only.svgWindows XP on säilyttänyt asemansa, jopa yllättävänkin pitkään. Onhan se julkaistu jo vuonna 2001. Eräiden tilastojen mukaan jopa reilussa 30% kotikoneita jyllää XP. Tien pää häämöttää myös XP:n taipaleella. Microsoft on ilmoittanut, että tuki kyseisellä käyttöjärjestelmällä loppuu 8.4.2014. Mitä se käytännössä tarkoittaa? Automaattiset päivitykset loppuvat, joten jos ja kun esim. uusia tietoturvauhkia ilmenee, niille ei enää tehdä mitään.

No mitä vaihtoehdoksi. Ei muuta kuin tukku käteistä perstaskuun ja ostoksille!! Tosin, jos se tukku käteistä loistaa poissaolollaan, tai sitten et vain koe tarvitsevasi uusinta tehomyllyä, vaan pärjäisit vanhallakin läppärillä/pöytäkoneella. Mikä neuvoksi?

Yksi vaihtoehto voisi olla Lubuntu. Tiedän tiedän… Seuraava kysymys kuuluu, että mikä h#)/¤#”n Lubuntu?!?!?

Lubuntu on Linux-pohjainen käyttöjärjestelmä, joka perustuu Ubuntuun, mikä on tällä hetkellä yksi suosituimmista Linux-käyttöjärjestelmistä. Lubuntu vain käyttää ”kevyttä” ikkunamanageria, eli käytännössä siitä puuttuu ns. turhat silmäähivelevät himmelit, ja näin ollen se ei vaadi tehokasta tietokonetta toimiakseen sujuvasti. Asennus on suhteellisen yksinkertaista, ja vakiona käyttöjärjestelmän mukana tulee suhteellisen laaja ohjelmistopaketti. Mm. monelle tuttu Firefox-selain löytyy valikoimasta.

Linux ei nykypäivänä juurikaan eroa peruskäytössä Windows tai Mac OS X käyttöjärjestelmistä. Itse asiassa Lubuntu muistuttaa hyvin pitkälti Windows Xp:n perusasetelmaa. Siitä julkaistaa puolivuosittain uusi versio ja kahden vuoden välein pitkäaikaisen tuen versio, seuraava keväällä 2014.

lubuntu desktop

Eli pähkinänkuoressa. Käytännössä virusvapaa, kevyellä käyttöliittymällä varustettu, helppokäyttöinen käyttöjärjestelmä. Ilmaiseksi.

Voihan sitä ainakin harkita…

Related Posts