Samsung Galaxy S – Romurautaa vai pätevä luuri?

IMG_20131116_135805Bisnes on bisnestä. Senhän me kaikki tiedämme. Puhelinvalmistajat tienaavat sillä, että kehitys kehittyy ja uusia malleja suunnitellaan ja myydään niin maan perusteellisesti. Tämän ajatuksen juoksun luonnollinen jatke on, että vanhoihin malleihin ei enää julkaista ohjelmistopäivityksiä. Näin on käynyt Samsungin muutaman vuoden takaiselle huippuluurille. Samsung Galaxy S on vain auttamattomasti pudonnut kehityksen kelkasta. Vai onko sittenkään? Myönnetään, jos laitetaan samalle viivalle uusin Galaxy S4 malli, niin kyllähän tuo uutukainen pesee ja linkoaa ja heittää pesuveden mukana ensimmäisen sukupolven ässän.

Mutta, jos ajatellaan puhelinta ihan yksilönä. Katsotaanpas puhelimen muutamia tärkeimpiä teknisiä yksityiskohtia.

 • Suoritin 1 GHz
  • Suoritin, eli prosessori. Tarkoittaa käytännössä sitä kuinka äkkiä (tai hitaasti) laite käsittelee tietoa. Mitä nopeampi kellotaajuus, eli tuo GHz, sen nopeammin laskutoimitukset tapahtuvat.
 • RAM-muisti 512 Mt
  • Keskusmuisti on laitteen työmuisti, mihin suoritettavat sovellukset ja niiden tarvitsemat tiedot latautuvat.
 • Muisti 8 Gt + muistikortti max. 32 Gt
  • Puhelimen kovalevy, eli mihin sovellukset, kuvat, musiikki ym. laitteessa tallennetaan.
 • Näyttö 4 tuumaa. Näytön tarkkuus 480×800 pikseliä.
  • Näytön koko mitataan kulmasta kulmaan. Yksi tuuma on 2,54cm. Yksittäiset pikselit, eli kuvapisteet muodostavat näytölle kuvan. Mitä enemmän pikseleitä, sen terävämpi kuva. Tässä näytössä pikselien määrä on korkeussuunnassa 800 kappaletta ja leveyssuunnassa 480 kappaletta.
 • Kamera 5 megapikseliä (ei salamaa), etukamera 0,3 megapikseliä
  • Tässäkin tapauksessa, mitä enemmän megapikseleitä, sen suurempi kuva. Ei välttämättä parempi (henkilökohtainen mielipide).
 • Käyttöjärjestelmä Android 2.3
  • Tämä kyseinen versio julkaistiin toukokuussa 2011.

Mitä tämä kaikki sitten käytännössä tarkoittaa? Käytännössä uusimmat ja hienoimmat pelit eivät todennäköisesti toimi sulavasti, mutta päivittäinen normaali käyttö sujuu vallan mainiosti. Muistiin mahtuu paljon kuvia, sovelluksia, musiikkia ja lisää tallennustilaa saa, jos hankkii muistikortin. Näyttö on mielestäni noinkin ”vanhaksi” laitteeksi todella selkeä, kirkas ja mukava katsella. Kameran ainoa selkeästi huono puoli on salaman puuttuminen, mutta hyvässä valossa tämäkin kamera suoriutuu vähintäänkin tyydyttävästi. Sekin on todettava, että harva puhelimen kamera tuottaa hyviä tuloksia hämärissä olosuhteissa. Tekstin loppuun pistän muutaman malliräpsäisyn.

Käyttöjärjestelmä on selkeästi se, missä tämä laite nilkuttaa jäljessä. 2.3 on OIKEASTI vanha, mutta silläkin pärjää. Toki, on monia sovelluksia, mitkä tarvitsevat toimiakseen uudemman käyttöjärjestelmän. Google, joka Android-käyttöjärjestelmää päivittää, on julkaissut 2.3 jälkeen seuraavat isot päivitykset. 4.0, 4.1, 4.2, 4.3 ja viimeisimpänä 4.4. On tullut paljon uusia ominaisuuksia, mutta en ala niitä tässä käymään läpi.

Lopputulos. Täysin käyttökelpoinen puhelin, jonka hinta käytettynä liikkuu 50€-100€ välillä. Omasta mielestäni puhelimen käypä arvo on 40€-70€ välillä, kunnosta riippuen. Loppuun voin vielä kertoa pikku salaisuuden, tai no, ei se mikään salaisuus oikeasti ole. Puhelimen pystyy päivittämään lähes uusimpaan käyttöjärjestelmäversioon. Siitä lisää seuraavassa blogitekstissä.

Tässä niitä esimerkkikuvia, joita ei ole käytetty kuvankäsittelyohjelman kautta.

IMG_20131116_132817 IMG_20131116_132743

Related Posts